Kies het juiste soort glas
Nadat u een keuze heeft gemaakt over het soort profiel dat u wilt hebben, is het belangrijk om te weten wat voor soort glas u wilt. Er zijn veel variaties mogelijk, maar in de basis bestaat het assortiment uit drie glassoorten: standaard glas, veiligheidsglas en glas met ornamenten. Daarbij zijn de drie soorten natuurlijk in dubbel glas en triple glas te verkrijgen. Verder heeft u ook keuzevrijheid wat betreft de afstandhouders (de verbinding tussen de glasplaten).
In dit artikel zullen wij verder ingaan op de verschillende soorten eigenschappen van de glassoorten en welk glas u moet kiezen in welke situatie. Mocht u na het lezen van dit artikel nog vragen hebben, dan kunt u natuurlijk contact opnemen via info@hetkunststofkozijn.nl
Standaard Glas
Wanneer u geen speciale wensen heeft en niet aan bepaalde wetgeving hoeft te voldoen, kiest u voor standaard glas. Dit glas heeft een dikte van 4 mm en heeft transparante glasplaten. Tevens zit op 1 van de glasplaten een thermische coating, zodat het aan de nieuwste eisen van isolatiewaarden voldoet.
Veiligheidsglas
Bij veiligheidsglas is minimaal 1 van de glasplaten van gehard glas gemaakt. In de meeste gevallen is het wenselijk om de glasplaat aan de binnenkant van gehard glas te maken, omdat dit vaak de stootkant is. Het is echter ook mogelijk om gehard glas aan de buitenkant of aan beide kanten te krijgen. Er is wetgeving voor wanneer er veiligheidsglas gebruikt moet worden. Daar kunt u verderop in het artikel meer over lezen.
Ornamenten
In sommige gevallen wilt u wel licht door het glas laten vallen, maar er niet doorheen kunnen kijken. In dat geval kan u kiezen uit 7 verschillende soorten ornamenten. Het is standaard glas met een folie op 1 van de glasplaten. Hierboven ziet u verschillende soorten folies.
Welke kleur afstandhouder tussen het glas?
Zoals in de inleiding gezegd, heeft u tevens keuze uit verschillende soorten afstandhouders. De afstandhouder is een element dat afzonderlijke glasplaten met elkaar verbindt om een samengesteld glas te vormen. Doordat u kunt kiezen uit 7 verschillende kleuren, heeft u zelf invloed op de uitstraling van het glas. Daarnaast hebben de afstandhouders van Swisspacer ook nog verbeterde thermische eigenschappen. Hierdoor kunt u de isolatiewaarde verbeteren.
Hieronder ziet u de 7 verschillende kleuren. In de configurator krijgt u de mogelijkheid om een afstandhouder te kiezen. U krijgt dan ook een preview van hoe het glas er uit komt te zien.
Wat zegt de wetgeving over veiligheidsglas?
Als u er voor kiest om bijvoorbeeld een schuifpui te nemen, dan komt u voor de keuze te staan of u veiligheidsglas wilt. Het is niet verplicht om veiligheidsglas te nemen, maar het kan erge letselschade voorkomen. In december 2011 is de nieuwe NEN 3569:2011 ‘risicobeperking van lichamelijk letsel door brekend en vallend glas’ gepubliceerd. In dit rapport worden de nieuwe richtlijnen met betrekking tot de veiligheid van het glas kenbaar gemaakt. U kunt een toelichting op het rapport hier vinden (PDF).
Welke subsidies zijn er voor glas?
Op dit moment is het mogelijk om subsidie te ontvangen voor het isoleren van uw huis. Via de investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) is het onder de volgende voorwaarden mogelijk:
- U moet minimaal 2 isolatiemaatregelen nemen (bijvoorbeeld glas en een warmtepomp).
- Tenminste 8m² vervangen. Maximaal 45m² subsidie
- HR++-glas moet tenminste een U-waarde hebben van 1,2 W/m²K.
- Triple-glas moet tenminste een U-waarde hebben van 0,7 W/m²K.
- Glas moet ter vervanging van bestaand glas zijn.
- Bij triple-glas moeten de kozijnen ook vervangen worden. Met tenminste een U-waarde van 1,5 W/m²K.
- Alle isolatiemaatregelen moeten zijn uitgevoerd in de bestaande thermische schil.
- De uitvoering is gedaan door een bouwinstallatiebedrijf.
- U vraag maximaal 12 maanden na de uitvoering van de eerste isolatiemaatregelen subsidie aan.
- U heeft geen recht als er als een andere subsidie is gebruikt.
De hoogte van de subsidie is als volgt:
HR++-glas: 53 euro per m²
Triple glas: 150 euro per m²
Bekijk voor een uitgebreide uitleg de website van de rijksoverheid: Klik hier